ZEOLIT 5/1 kg

Be the first to review this product

ZEOLIT JE POTPUNO PRIRODAN, SIGURAN ZA UPOTREBU I APSOLUTNO NETOKSIČAN MINERAL. NJEGOVA PRAVILNA UPOTREBA NE IZAZIVA NIKAKVE NEGATIVNE EFEKTE, NITI KONTRAINDIKACIJE, ŠTO JE DOKAZANO HEMIJSKOM ANALIZOM I TOKSIKOLOŠKIM ANALIZAMA OD STRANE EMINENTNIH STRUČNJAKA.
Zeolit je alumosilikatni mineral vulkanskog porekla, koji sadrži oko 90% clinoptilota . Njegova kristalna rešetka je negativno naelektrisana i funkcioniše kao jonski izmenjivač. Kapacitet katjonske razmene i adsoortivna sposobnost zeolita aktivira se mehaničkom obradom. Jedna od najvažnijih karakteristika zeolita jeste njegov afinitet za usvajanje različitih mikotoksina i teških metala ( poput kadmijuma – Cd, olova – Pb, žive – Hg, arsena – As i sl. ), koji se čvrsto vezuju za njegovu kristalnu rešetku i praktično se ne ispuštaju iz iste. Zeolit za svoju kristalnu rešetku vezuje i druge pozitivno naelektrisane jone ( katjone ) kao što su azot, natrijum, kalcijum, kalijum i dr., međutim, ti usvojeni katjoni se drže slabijim vezama, i lako se mogu zameniti sa drugim katjonima iz rastvora koji je u kontaktu sa zeolitom.
Zeolit ( varijetet : klinoptilolit ) koji možete pronaći u našem prodajnom asortimanu koristi se u poljoprivredi, stočarstvu, ribarstvu, zaštiti životne sredine i dr..
Šta omogućuje upotreba zeolita u poljoprivredi:
– poboljšava fizičko mehaničke osobine zemljišta
– poboljšava vodno vazdušni režim kod zemljišta
– delimično snižava kiselost zemljišta
– dеluје na zemljište kao meliorant
– pospešuje iskorišćenost organo-mineralnog hraniva
U kombinaciji sa drugim hranivima pospešuje povećanje prinosa, organo leptička svojstva plodova, dobar je kao katjonski izmenjivač.

Dostupnost: Dostupan